Pula - Dom hrvatskih branitelja, od 29.11. do 09.12.2018.

  • Program

Ukratko o 23. Sa(n)jam knjige u Istri

Obiman i slojevit program, kao i prodajno-izložbeni dio, koji su privukli najveći broj posjetitelja u povijesti Sajma, obilježili su 23. Sa(n)jam knjige u Istri. Najveći festival knjiga i autora u Hrvatskoj trajao je deset dana, od 1. do 10. prosinca 2017. Sajamskoj publici bilo je dostupno više od 15 tisuća naslova oko 250 izdavača, što je najviša brojka u proteklih deset godina. Najveća osobitost je nesvakidašnje preplitanje sajma i festivala u priču koju snažno povezuje svake godine drugačija tematska odrednica, ali uvijek na tragu aktualnih svjetskih društvenih i kulturnih zbivanja. Tako je 23. Sa(n)jam, uz glavnu temu pod nazivom Intime, bio prepoznatljiv i po regionalnom programu Hercegovina čita i posebnom programu À propos.

O svojim osobnim dnevnicima govorili su autori koji su predstavljali svoje nove naslove: Igor Mandić, Rade Šerbedžija, Zdravko Zima…O intimnim temama raspravljalo se i na okruglim stolovima Kraj intime i Javnost intime na društvenim mrežama. Dva popratna programa bila su posvećena prerano preminulom pulskom umjetniku Predragu Spasojeviću, te je tijekom Sajma u Kinu Valli prikazan biografski film o njemu pod nazivom Mapa puna snova u režiji Danila Lole Ilića. Nakon projekcije filma, u Galeriji C8 otvorena je i izložba Spasojevićevih erotskih crteža i grafika pod nazivom Intime građanina P.S.

Program Hercegovina čita bavio se suvremenom hercegovačkom kulturno-književnom scenom, a posebnu pozornost dobili su hercegovački pisci, pjesnici, među kojima su bili Almin Kaplan, Marko Tomaš, Elvedin Nezirović...Jedan od vrhunaca ovog programa bila je izložba u dvije galerije: Gradskoj galeriji Pula i Galeriji Cvajner, umjetnika svjetskog glasa, akademskog slikara i grafičara Safeta Zeca, koji u svojim djelima na osobit način oslikava krajolike Počitelja i Hercegovine. Mostarska skupina Zoster, koja svojim imenom, ali i djelovanjem, ukazuje na pad imuniteta u društvu, nastupila je u glazbenom dijelu programa Sajma u Rock caffeu. U programu Hercegovina čita sudjelovali su, među ostalim, još i glumci Goran Bogdan i Sergej Trifunović, redatelj Bobo Jelčić, episkop Grigorije

U programu pod nazivom À propos Sa(n)jam se bavio francuskom i frankofonom književnošću, s osobitim naglaskom na postkolonijalistički diskurs u temi Francuska viđena očima Afrike i autore koji dolaze upravo s tog kontinenta ili se u svom opusu bave temama Afrike.Sudjelovali su Gauz, Sylvain Prudhomme, Adrien Bosc te dvije mlade spisateljice podrijetlom iz Alžira i Irana, Kaouther Adimi i Maryam Madjidi, koje pišu na francuskom jeziku, a njihova djela još nisu prevedena na hrvatski jezik.

Sa(n)jam već tradicionalno veliku pozornost posvećuje zavičajnim programima, uz programe Puna je Pula i Istra ispod kore, u kojima su svoje nove knjige predstavili Dora Delbianco, Maroje Mihovilović, Drago Orlić…Najpopularniji program, tradicionalni Doručak s autorom, i ove godine vodio je Aljoša Pužar. Budući da je u fokusu prodajnog dijela Sajma bila znanstvena knjiga, s njom su bili povezani i ovogodišnji gosti, znanstvenici, poput jezikoslovca Stjepana Damjanovića i prevoditeljice Ive Grgić Maroević. Gosti Doručka s autorom bili su, još i Igor Mandić, László Végel, Rade Šerbedžija, Safet Zec, Christoph Ransmayr, Varužan Vosganjan te episkop Grigorije.Sajam se, također, u svojim hommage programima prisjetio svojih velikih prijatelja i suradnika koji su preminuli tijekom 2017. godine, Dušana Karpatskog i Voje Radoičića.

Dječji program Librić na Sajmu u svojem je programskom, ali i prodajnom dijelu, pratio atmosferu velikog Sajma. Baka Librić, odnosno Gordana Trajković, svake je večeri na svoj maštoviti način interpretirala Priču za laku noć po svom izboru. Duhoviti strip autor Davor Šunk, također već poznat pulskoj mlađahnoj publici, uz svoj Piknik sa Šunkom pokazao je klincima da, iako je čitanje ozbiljna stvar, ono ne mora biti dosadno. Studenti Umjetničke akademije u Osijeku u programu Kolektivno maštanje i ludovanje svaki su dan zajedno pokazivali malim čitateljima kako u uobičajenim stvarima, pojavama, pronaći nešto neobično, kako maštati i sanjati, istraživati priče i snove te stvarati nove. Program Pop lektira, koji je doživio svoje treće izdanje, bio je namijenjen učenicima srednjih škola, a gostovali su Goran Bogdan, Tanja Mravak, glazbenik Mario Knezović, Sven Popović i Ružica Aščić. Kroz novi program Hop lektira, osmišljen za učenike sedmih i osmih razreda osnovne škole, učenici su se upoznali sa strip autorima i sudjelovali u osmišljavanju stripova sa stripašima koji su crtali na sceni. Gostovali su Ivan Sršen, Krešimir Biuk, Štef Bartolić, Helena Klakočar, Vibor i Vjeran Juhas.

Knjižničari su i ove godine bili dio pulskog Sajma. Predvodila ih je Jasna Kovačević koja je predstavila svoju knjigu Narodna knjižnica – Središte kulturnog i društvenog života, a u sklopu programa Sa(n)jam knjige u knjižnici održao se i okrugli stol Skup manjinskih knjižnica.Na samom kraju Sajma, dodijeljene su dvije nagrade: Čitateljska nagrada dr. Ivo Borovečki dr. Mirjani Žmak i nagrada publike pulskog Sajma Libar za vajk, knjizi Čudno je u mojoj glavi Orhana Pamuka, izdanoj u nakladi Vuković&Runjić. Najprodavanija knjiga 23. Sa(n)jam knjige u Istri je Predsmrtni dnevnik Igora Mandića, a slijede je Poslije kiše Rade Šerbedžije i Priče za laku noć za mlade buntovnice Elene Favilli i Francesce Cavallo.