25. Sa(n)jam knjige u Istri GRADOVI U TIJEKU
Od 5. do 15. prosinca 2019.

 

Deseti sajamski dan započeo je u Kavani Mozart (11.00). Gost Aljoše Pužara na posljednjem Doručku s autorom jubilarnog 25. Sa(n)jam knjige u Istri bio je Jevgenij Vodolazkin.

U Crvenom salonu (programska sekcija Radovi u tijeku, 12.30) našli su se Christoph K. Neumann, Petr Kučera, Ekrem Čaušević, Alena Ćatović, Sabina Bakšić, Marta Andrić i Azra Abadžić Navaey u razgovoru za okruglim stolom ORHAN PAMUK I NJEGOVI PREVODITELJI. Na početku je emitirana video-poruka kojom se Orhan Pamuk obratio sudionicima razgovora i posjetiteljima sajma ispričavajući se što je bio spriječen doći u Pulu, ukazujući na važnost Sajma na kojem je bio gost, ali i na ishodišta svoje priče u obiteljskoj povijesti i moralnim uzusima koje zastupa.

U poslijepodnevnom programu u Crvenom salonu predstavljena su tri izdanja. Boris Domagoj Biletić ISTARSKO TROKNJIŽJE (naklada Hrvatske sveučilišne naklade, Istra ispod kore, 17.00). Aljoša Pužar razgovarao je s autorom, Valneom Delbianco, Miloradom Stojevićem i Anitom Šikić. Emir Imamović Pirke potom je u Sutonu uz knjigu (18.00) s Kristinom Gavran razgovarao o njezinu romanu GITARA OD PALISANDRA u nakladi Disputa. Imamović Pirke vodio je i predstavljanje romana ISIJAVANJE u nakladi Hena com (programska sekcija Grad, 19.00) u kojemu su sudjelovali autor Namik Kabil i Marina Vujčić.

Večernji program (Puna je Pula) bio je posvećen TUSTI & ŽIVOTU S IDI(J)OTIMA. U Crvenom salonu (20.00) Paola Orlić je razgovarala s Nenad Marjanovićem Dr. Fricom i Andrejem Korovljevom, a potom je (21.00) u Istarskom narodnom kazalištu prikazan dokumentarni film Andreaja Korovljeva TUSTA.

Nakon što je kao i svake festivalske večeri u Plavom salonu Gordana Trajković ispratila najmlađe posjetitelje (Priča za laku noć po izboru Bake Librić, 19.00), u poznom večernjem terminu (23.00) u Rock Klubu Uljanik održana je NOĆ PANKERA & PROLETERA s DJ Mariom Kovačem.

 

Fotografije © Tanja Draškić Savić, Manuel Angelin
Video-kroniku uredili: Vibor Juhas i Iris Mošnja