25. Sa(n)jam knjige u Istri GRADOVI U TIJEKU
Od 5. do 15. prosinca 2019.

Treći dan: subota, 7. prosinca  

 

 

Treći festivalski dan započeo je razgovorom Aljoše Pužara s Jurijem Andruhovyčem u Doručku  s autorom (Kavana Mozart, 11.00). Premda se prevoditeljica Dariya Pavlešen odlično snalazila u razmjeni replika dijalog je bio poseban i tečan i po neposrednoj interakciji sugovornika i publike i prije prijevodnih razjašnjenja.

Potom su u tematskoj sekciji Grad (Crveni salon, 12.30) nastupili Latinka Perović, Ivan Ristić, Idis Turato i Leonida Kovač. Moderirao je Aljoša Pužar, a za okruglim stolom je bila riječ o GRADOVIMA UKLETOG NEIMARA, spomeničkoj i urbanoj kulturi te teksturi graditelja i pisca Bogdana Bogdanovića.

Poveznica jutarnjeg i popodnevnog programa bila je u glavnom programu najavljena POP-UP IZLOŽBA IZNENAĐENJA. Održana je u salonu Kavane Mozart (16.00–21.00) pod naslovom MARINA ABRAMOVIČ: STUDIJE ZA NEBESKI PROJEKT. Riječ je o dosad neizlaganim ranim slikarskim radovima znamenite konceptualne umjetnice iz privatne zbirke Vere Lajko Bajac i Vladislava Bajca.U Razgovoru iza zavjese (Crveni salon, 19.00) predstavljena je studija Jeannette Fischer: SUSRET PSIHOANALITIČARKE I MARINE ABRAMOVIĆ u izdanju beogradske Geopoetike, a uz autoricu su sudjelovali Vladislav Bajac, Leonida Kovač i Boris Miljković (prevodila je Nataša Medved). Potom je (20.00) prikazan i Miljkovićev dokumentarni film o Marini Abramović RAZGOVORI SA ČISTAČICOM. 

U poslijepodnevnim terminima u Crvenom salonu predstavljene su dvije knjige, prvo u programskom nizu Puna je Pula (17.00) monografija DOĆI U PULU, DOSPJETI U TAPIJU u izdanju Instituta za etnologiju i folkloristiku i Durieuxa, o kojoj su uz autora Andreu Matoševića govorili Miroslav Bertoša i Aljoša Pužar, a potom (18.00) i ZVIJEZDA BARUNA BECKERSA: Sentimentalna povijest Nutarnjega grada, Milovana Tatarina u izdanju Matice hrvatske, o kojoj su govorili Helena Sablić Tomić, Luka Šeput i autor. 

Nakon što je sinoć Sajam posjetio Sveti Nikola, zadržavši se pritom posebno s djecom koja ni ove godine ne propuštaju vlastite festivalske sadržaje, večeras je u sajamskom Klubu, uređenom u prostoru restorana DHB održana Večer vitezova Europskoga vinskog reda koji se utječe zaštiti Svetoga Jurja, kojom prigodom su se predstavili istarski članovi područnoga legata hrvatskog konzulata toga društva za promicanje kulture uživanja u vinu. 

 

Fotografije © Tanja Draškić Savić, Manuel Angelini
Video-kroniku uredili: Vibor Juhas i Iris Mošnja