25. Sa(n)jam knjige u Istri GRADOVI U TIJEKU
Od 5. do 15. prosinca 2019.

Četvrti dan: nedjelja, 8. prosinca 

 

 

 

Gradovi su mjesta u kojima čovjek dobiva pravo na samoću rekla je Aljoši Pužaru na početku četvrtog sajamskog dana u Doručku s autorom (Kavana Mozart, 11.00) njegova gošća Latinka Perović. Sudeći po burnom pljesku velikog auditorija kojim je ispraćena, gradovi se ne odlikuju samo tom povlasticom tako važnom za kreativne pothvate.

Iz dana u dan posjećenost festivalskih priredbi je iznimna. Tako je bilo i s tri nedjeljna događaja u Crvenom salonu, podnevnim okruglim stolom i dva poslijepodnevna predstavljanja knjiga. U programskoj sekciji Grad (12.30) Andrea Matošević vodio je kroz raspravu ODRŽIVI GRAD U NEODRŽIVOM VREMENU u kojoj su sudjelovali Zlatko Pejić, Jurica Pavičić, Zrinka Paladino i Sanda Hržić.

U istom je programskom nizu predstavljena (17.00) i monografija RIJEKA ILI SMRT! D'ANNUNZIJEVA OKUPACIJA RIJEKE 1919.–1921. u izdanju Naklade Val koju je napisala Tea Perinčić, a uz nju su sudjelovali Boris Dežulović, Aljoša Pužar i Andrea Matošević. Potom su (18.00) s autoricom Jenny Erpenbeck o njezinu romanu NEPRAVILNI GLAGOLI u izdanju Naklade Ljevak razgovarali Paola Orlić i Andy Jelčić, a prevodila je Ines Meštrović.

Navečer je (20.30) u Gradskoj galeriji Pula u programu Slavenski đardin i u nazočnosti autora Jože Suhadolnika otvorena izložba fotografija JUTRA U RUSIJI. 

 

 

Fotografije © Tanja Draškić Savić, Manuel Angelin
Video-kroniku uredili: Vibor Juhas i Iris Mošnja