25. Sa(n)jam knjige u Istri GRADOVI U TIJEKU
Od 5. do 15. prosinca 2019.

Peti dan: ponedjeljak, 9. prosinca 

 

 

Drugi sajamski tjedan, odnosno peti dan, započeo je s dvije tradicionalne i jednom novom programskom sekcijom namijenjenima ponajprije školskoj publici. U Crvenom salonu prvo je Vladimir Šagadin sa Stjepanom Štefom Bartolićem u Hop-lektiri (10.00) razrađivao kreativne mogućnosti stripa kao radionice ali i kulture čitanja, potom je u PULikulArnoj reformi (11.00) Emir Imamović Pirke razgovarao s Juricom Pavičićem i Vladimirom Stojsavljević o tome zašto je Shakespeare važan a i zanimljiv, da bi najposlije u Pop-lektiri (12.00) Nevena Trgovčić i Kruno Lokotar s Anjom Golob razgovarali o njezinoj poeziji i svjetovima odrastanja.

Istodobno je u Kavani Mozart na četvrtom Doručku s autorom (11.00) Aljoša Pužar ugostio njemačku autoricu Jenny Erpenbeck, čija je dojmljiva zapažanja o tradiciji iz koje dolazi i svijetu koji se dramatično mijenja prevodila Ines Meštrović.

U poslijepodnevnom i večernjem programu u Crvenom salonu govorilo se o pet knjiga, i to u terminima za četiri programska niza (Puna je PulaGradAutor čita autoraRazgovor iza zavjese). U svim su predstavljanjima sudjelovali autori: Amir Alagić TUNELI u izdanju Durieuxa (17.00), Jelena Todorović VEČNA SADAŠNJOST u izdanju beogradskog Clia (18.00), Josip Mlakić EVANĐELJE PO BARABI u izdanju Frakture, Almin Kaplan MEHO u izdanju VBZ (19.00), te Boris Dežulović SUMMA ATHEOLOGIAE: nekoliko heretičkih rasprava o nemogućnosti Svemogućeg u izdanju Ex Librisa (20.00). U razgovoru o Alagićevu romanu s Andreom Matoševićem sudjelovao je i Nenad Popović, o monografiji Jelene Todorović s Paolom Orlić Dragan Velikić i Zoran Hamović, o Dežulovićevim esejima s Andreom Matoševićem fra Drago Bojić, Viktor Ivančić i Zoran Grozdanov, dok je Emir Imamović Pirke moderirao Mlakićevo i Kaplanovo uzajamno čitanje.

 

Fotografije © Tanja Draškić Savić, Manuel Angelin
Video-kroniku uredili: Vibor Juhas i Iris Mošnja