25. Sa(n)jam knjige u Istri GRADOVI U TIJEKU
Od 5. do 15. prosinca 2019.

Deveti dan: petak, 13. prosinca

 

 

Devetoga sajamskoga dana završeni su ovogodišnji festivalski programi za školarce, Hop-lektira voditelja Vladimira Šagadina, PULikulArna reforma Emira Imamovića Pirketa, Pop-lektira Nevene Trgovčić i Krune Lokotara, ali i Piknik sa Sedinom u kojem je od ponedjeljka 9. XII. Sedina Cerovac najmlađu školsku publiku uvodila u svijet čitanja. U Crvenom salonu se u Šagadinovoj radionici (10.00) s Valentina Briški bavilo stripom, Imamović Pirke je s maturantima gimnazije pitao Borisa Rašetu i Vlaha Bogišića što učiniti s KRLEŽOM (11.00), a Trgovčić i Lokotar ugostili su Dortu Jagić (12.00). U svome redovitom terminu (10.00, Plavi salon) Sedina Cerovac i njezina publika čitali su JAPAJAPAC (Silvije Šesto i Tomislava Zlatića, u izdanju Evenia), dok je prethodnih dana bila riječ o knjigama za djecu: Tatjana Barat PRIČE O NEUSTRAŠIVIM HRVATSKIM ŽENAMA (Iris Illyrica); Nataša Jukić, Dona Tomić KRIJESNICA KOJA SE ZOVE BAŠ KAO TI (Mind Ability); Branislav Glumac, Marino Zurl, Ivan Lacković Croata PRIČA O POŠTARU (VBZ); Jasminka Tihi-Stepanić PRIČE S MORSKOG DNA (Naklada Ljevak).

Na Doručku s autorom (Kavana Mozart, 11.00, voditelj Aljoša Pužar), nastupio je Miroslav Bertoša, nestor istarske historiografije, ali i vrstan tumač svjetova koji su razumljivi tek u lijepim pričama.

U poslijepodnevnom programu u Crvenom salonu predstavljene su tri knjige. Svein Mønnesland ISTRA I KVARNER OČIMA STRANACA (izdanje norveškog Sypress Forlag  i Naklade Val, Istra ispod kore, 17.00), s autorom je razgovarao Andrea Matošević. Vesna Marić PLAVA PTICA (izdanje Sandorfa, Suton uz knjigu, 18.00), s autoricom, Ivanom Sršenom i Markom Tomašem razgovarao je Emir Imamović Pirke. Jevgenij Vodolazkin LAVR (izdanje Naklade Ljevak, Slavenski đardin, 19.00), uz autora sudjelovali su Igor Buljan i Ivana Peruško Vindakijević.  

 

Fotografije © Tanja Draškić Savić, Manuel Angelin
Video-kroniku uredili: Vibor Juhas i Iris Mošnja