25. Sa(n)jam knjige u Istri GRADOVI U TIJEKU
Od 5. do 15. prosinca 2019.

Drugi dan: petak, 6. prosinca

 

 

Drugoga festivalskog dana održano je pet programa u isto toliko različitih programskih sekcija i tri različita formata: razgovora, predstavljanja te glazbeno-poetskog recitala. Prvi gost Aljoše Pužara na Doručku s autorom (Kavana Mozart, 11.00)  ove jubilarne sezone  bio je Claudio Magris. Pisac sa zapadnog, tršćanskog ruba istarskog arhipelaga, promotor dunavskog kulturnog mita i u ovoj je prigodi pobudio veliku pozornost (razgovor prevodila Iva Grgić Maroević). Aljoša Pužar je potom vodio razgovor i u također tradicionalnom Bertijevu program: ljubav na drugi pogled (Crveni salon, 12.30) posvećenom uspomeni na Alberta Goldsteina, a u kojemu se aktualiziraju naslovi za koje bi se moglo učiniti da su zaboravljeni. Dosljedno glavnoj tematskoj poveznici Nadežda Čačinovič, Iva Grgić Maroević, Zvonko Maković i Tonko Maroević govorili su o GRADU U ZABORAVLJENIM KNJIGAMA.

U Crvenom salonu predstavljene su dvije prozne zbirke. Prvo u Sutonu uz knjigu (18.00) zbirka priča Jurice Pavičića SKUPLJAČ ZMIJA u izdanju Profila, a potom u programu Grad (19.00) LEKSIKON INTIMNIH GRADOVA Jurija Andruhovyča u izdanju Frakture (razgovor prevodila Dariya Pavlešen. Predstavljanja je moderirao Andrea Matošević. Uz Pavičića su govorili Dragan Velikić i Adriana Piteša, a uz Andruhovyča Seid Serdarević. 

U programu Poezija je pitanje srca (Crveni salon, 20.00) izveden je glazbeno-poetski recital. Sudjelovale su pjesnikinje Anja Golob (zbirka DIDASKALIJE UZ DISANJE u izdanju Sandorfa) i Monika Herceg (zbirka LOVOSTAJ u izdanju naklade Jesenski i Turk), uz glazbenu pratnju Alena Sinkauz i Nenada Sinkauz i moderiranje Krune Lokotara.

 

Video-kroniku uredili: Vibor Juhas i Iris Mošnja
Fotografije © Tanja Draškić Savić, Manuel Angelini