25. Sa(n)jam knjige u Istri GRADOVI U TIJEKU
Od 5. do 15. prosinca 2019.

Prvi dan: četvrtak, 5. prosinca 

 

Dvadeset i peti, jubilarni, Sa(n)jam knjige u Istri otvoren je prvoga dana središnjeg programskog ciklusa posebnom priredbom koju je pred ulazom u atrij izložbenih dvorana u Puli, prema scenariju Gorana Ferčeca, redateljski postavio Matija Ferlin. Moderator je bio član ansambla Drame HNK u Zagrebu Livio Badurina, glazbenu dio je uz gitarističku pratnju Uroša Rakoveca izvela kantautorica Tamara Obrovac, a prigodno su se velikom broju prijatelja Sajma obratili državni tajnik u Ministarstvu kulture Ivica Poljičak, istarski župan Fabrizio Radin, gradonačelnik Pule Boris Miletić, te direktorica Sajma Magdalena Vodopija. Čast da održi uvodno slovo pripala je piscu koji je Pulu kao Grad, što je tematska poveznica jubilarnog festivalskog programa, protegnuo što naslovno što asocijativno kroz više svojih romana.

Festivalski dio Sajma ove godine započet je i prije svečanog otvaranja, još od 5. XI. u Povijesnom i pomorskom muzeju Istre traje izložba Gradovi u tijeku, koju su priredili Mauricio Ferlin, Tina Ivezić, Maja Kolar i Leonida Kovač, a 28. XI. u Muzejsko-galerijskom prostoru Sveta srca otvorena je izložba fotografija Igora Zirojevića Trilogija, Pula – Grad interval. Posjetitelje je pak na ulazu u Crveni salon dočekala memorijalna izložba, ormar sjećanja posvećena češkom slavistu, prijatelju i suradniku Sajma Dušanu Karpatskom. Da bi se taj simbolički, prvi sajamski dan zaključio izložbenim programom, također u sjećanje: IVAN OBROVAC: PANTOSKOPIJE. Otvaranje izložbe (21:00, Muzej suvremene umjetnosti Istre / Museo d'arte contemporanea dell'Istria) prati video-projekcija umjetničkih radova Ivana Obrovca u režiji Matije Debeljuha te nastup Tamara Obrovac Transhistria quartet. 

I tri poslijepodnevna predstavljanja prvoga dana u Crvenom salonu, iz programskih sekcija Puna je PulaGrad  i Istra ispod kore, posvećena su istarskom tematskom krugu. Prvo je (17.00) bilo riječ o monografiji Igora  Zirojevića, Miroslava Bertoše i Paola Orlić: PULA – GRAD INTERVAL III: PREGAOCI  u izdanju StudiaLAB, a s autorima je o njoj razgovarao Aljoša Pužar; potom su (18.00) o monografiji Ivana Obrovca i Tamare Obrovac: OBROVAC, IVAN I TAMARA, u izdanju Sa(n)jam knjige u Istri, govorili Tamara Obrovac, Mladen Lučić i Boris Dežulović; dok su (19.00) romane Dragana Velikića: VIA PULA i ADRESA, u izdanju MeandarMedie, uz autora predstavili Branko Čegec, Paola Orlić, Andrea Matošević.

 

Video-kroniku uredili: Vibor Juhas i Iris Mošnja
Fotografije © Tanja Draškić Savić, Manuel Angelini