Mirko Ilić

Mirko Ilić

Mirko Ilić rođen je 1956. godine u Bosni. Strip je crtač, illustrator i grafički dizajner, dobitnik uglednih međunarodnih priznanja. Završio je Školu primijenjene umjetnosti i dizajna u Zagrebu, gdje od sredine 70-ih do sredine 80-ih objavljuje stripove i ilustracije, dizajnira umjetničke plakate, naslovnice knjiga i glazbenih albuma. Sa skupinom istomišljenika 1977. suosniva strip grupu Novi kvadrat. Godine 1986. odlazi u SAD, gdje radi kao ilustrator za mnoge od najvažnijih američkih i svjetskih magazina i novina. Godine 1991. postaje umjetnički direktor međunarodnog izdanja časopisa Time, a 1992. umjetnički direktor Op-Ed stranica New York Timesa. Godine 1995. osniva tvrtku Mirko Ilic Corp koja djeluje na polju grafičkog dizajna i surađuje s nizom različitih klijenata, od neprofitnih organizacija do luksuznih ugostiteljskih objekata, a posebno je prepoznatljiva po snažnim vizualnim konceptima.

Njegovi radovi dio su kolekcija svjetski poznatih institucija poput muzeja Smithsonian, MoMa San Francisco i MoMA New York.

Koautor je knjige The Design of Dissent uz Miltona Glasera i koautor 10 knjiga uz Stevena Hellera. Najnovija knjiga koju potpisuje sa Stevenom Hellerom je Milton Glaser: POP (The Monacelli Press, SAD, 2023).

Diljem svijeta organizira predavanja i izložbe. Izložba plakata Tolerancija održana je više od 169 puta u 47 država svijeta.

Predavao je napredne kolegije iz dizajna na umjetničkom koledžu Cooper Union zajedno s Miltonom Glaserom i Školi vizualnih umjetnosti u New Yorku. Godine 2023. Ilić je dobio titulu počasnog profesora na Sveučilištu umjetnosti i dizajna Moholy-Nagy (MOME) u Budimpešti.