HISTROKOZMOS

Saga o vinu

Histrokozmos, novi „mali sajam u sajmu“ s temom Saga o vinu, programska je novost 29. Sa(n)jam knjige u Istri. Uvertira je to u veliku 30. sajamsku obljetnicu koja će se dogoditi 2024. godine, a ujedno i uvod u temu „Mikrokozmos“ koja će pratiti 30. Sa(n)jam knjige u Istri. 

- Mikrokozmos Sajma je Istra. Cijelo naše 30-godišnje putovanje sastojalo se u stalnom preplitanju čudnovatog karaktera Istre - „malog kontinenta“ i velikog svijeta. Odlučili smo stoga osnovati „sajam u sajmu“ Histrokozmos, kojem je ime, na svoj tipičan autoironijski način, dao dugogodišnji suradnik Sajma, umjetnik Mauricio Ferlin i oblikovao njegov vizualni identitet.

Upravo takav autoironijski pristup otvorio je i brojna pitanja. Kako pronaći krhotine kulturološke cjeline koju smo još prije petnaestak godina imali, a koju je doslovce rastočio trend „prilagodi se europskim natječajima i njihovim kućicama, postani unificiran i prosječan“? Kako iznaći crvenu nit koja bi spojila neke nove kulturološke i umjetničke izričaje u Istri? Kako istinske iskorake u kulturi i umjetnosti očuvati ne umanjujući činjenicu da bi oni mogli biti, uza sve, pravi vrhunci turističke ponude? To su samo neka od pitanja koja promišljamo, a tražeći odgovore shvatili smo: skupljamo krhotine, od kojih su neke pravi kontinenti bez poznatog okružja, povezujemo ih bez pomoći onih koji su nedavno otišli, a koji su nas formirali takve kakvi jesmo. Otišao je profesor Bertoša, otišao je Drago Orlić, otišao je Franko Lukež. Različiti u svom poimanju Istre, svaki je od njih kozmos za sebe, a mi smo za početak Histrokozmosa odabrali onaj Frankov mikrokozmos vezan uz vino. Njegova duboko promišljena, iskonska, autentična, a svjetska priča o vinu i Istri polazište je oko kojeg Histrokozmos stvara novu sagu – Sagu o vinu, kaže Magdalena Vodopija, direktorica Sa(n)jam knjige u Istri. 

- Lukežov kaleidoskop ima u sebi ogromnu živost i uživanje, ali i segment sirotice Istre, sinova težaka, rudara i željezničara, prve poslijeratne generacije obrazovanih stvaralaca istarske priče i kroz nakladništvo i publicistiku. Franko Lukež, autor je kultne, prve istarske kuharice, koja je objavljena u izdanju Istarske naklade. On je i bonvivan, a njegov je hedonizam uzdignut na filozofsku razinu. Franko Lukež je renesansni čovjek i u svom obuhvatnom znanju i u druženju. On je najveći gastrozof, erudit, publicist koji je stvorio priču o Istri kao zemlji vina. Upravo su vino i istinska kultura vina bili jedna od njegovih najdražih tema, i zato Histrokozmos, koji programski predstavlja najbolje od Istre, započinjemo Sagom o vinu. Program - a kako bi rekao Lukež „Bit će sve dobro, samo da nas panika ne ulovi“ - otvaramo Lukežijanom: predstavljamo Franka Lukeža kao velikog sakupljača poslovica o iću i piću, a koje duboko zadiru u karakter Istre, najavljuje Boran Kalčić, inicijator Histrokozmosa.

U pripremi je prva knjiga u biblioteci Lukežijana: Prvi tom – Poslovice Franka Lukeža, a bit će objavljena u izdanju Hrvatske sveučilišne naklade. Velike zasluge za ovaj projekt i objedinjavanje dragocjene građe koju je prikupio Franko Lukež imaju i Marko Percan, urednik emisije „Historia Histriae“ Hrvatskog Radija Radio Pule, Frankova kći Petra Lukež te Anita Šikić, urednica knjige.

Programi Histrokozmosa događat će se u Kavani Mozart od 25. studenog do 3. prosinca u podne i kvarat. Moderatorica je pjesnikinja i performerica Roberta Razzi, a na „sajmu u sajmu“ sudjelovat će redom mikrokozmosi Istre – Milan Rakovac, Tamara Obrovac, Evelina Rudan, Dario Marušić i Korado Korlević. Uz njih, tu su i autori Sajma - Boris Dežulović, Vlaho Bogišić, Ivica Ivanišević, Dragutin Lucić Luce. Andrej Nikolaidis, Živko Skračić i Sinan Gudžević, a zajedno s vinarima Vinistre i sommelierima Hrvatskog Sommelier Kluba u programima će Sagu o vinu tvoriti kroz literaturu, filozofiju, antropologiju i enologiju. Veliko finale programa bit će u nedjelju, 3. prosinca, u 19 sati na velikoj pozornici u Crvenom salonu, kada će Korado Korlević svojim predavanjem Ples mrtvaca najaviti 30. Sajam.