Niko Karaman

Niko Karaman

Enolog i poduzetnik Niko Karaman odrastao je u obitelji vinogradar i vinara. Po okončanju Domovinskog rata, spasio je sortu malvasije od izumiranja. Proširio je njezin značaj i kvalitetu diljem konavoskih vinograda. Od tri zdravih loza koje je pronašao, uzgojio je prvi vinograd dubrovačke malvasije. Dove je svoje prijatelje i profesore iz Agronomskog fakulteta u Zagrebu; dr. Edija Maletića, dr. Ivana Pejića, dr. Jasminku Karoglan Kontić i dr. Nikolu Miroševića, u Konavle zbog projekta revitalizacije i očuvanja dubrovačke malvasije u suradnji s državnim arhivom u Dubrovniku.
Malvasija dubrovačka Karaman poznato je dubrovačko vino koje je doprinijelo revitalizaciji ove rijetke sorte i vinske scene ovog povijesnog grada. Niko joj je povratio njezin gotovo zaboravljeni status iz doba Dubrovačke Republike i okrunio je titulom šampiona u svijetu malvasije.