Zoran Janjetov

Zoran Janjetov

Zoran Janjetov rođen je 1961. u Subotici. Illustrator je, autor stripova i grafički dizajner. Diplomirao je na Akademiji umetnosti u Novom Sadu. Prvu ilustraciju objavio je 1979. godine, a naredna dva desetljeća objavljuje ilustracije i stripove u omladinskim i studentskim listovima bivše Jugoslavije ( Student, Vidici, Neven, Mali Neven  YU Strip magazin  Džuboks, Politikin zabavnik, Vreme…). Iz tog je razdoblja  među ljubiteljima stripa posebno poznat njegov slavni autorski serijal Bernard Panasonik
Bio je i grafički dizajner i ilustrator glazbenog magazina Ritam i autor nekoliko rubrika, kao filmskih kritika te romana u nastavcima, ali i  ilustrator u Glasu omladine i Stavu. Kao dizajner je radio i za  TV Novi Sad. Dizajnirao je omote i prateće grafičke materijale za brojna glazbena izdanja te ilustrirao knjige izdavačke kuće Prometej i likovno opremao bibliofilska izdanja djela Radomira Subotića. Autor je mnoštva grafičkih materijala za Hammer Creative, između ostalog, i glazbenih spotova (Rambo Amadeus).
Od 1987. počinje raditi za velike francuske izdavače stripova. Za  Les Humanoides Associes, od 1987. do 1995. radi crteže i kolor za seriju Avant L’Incal , po scenariju Alejandra Jodorowskog, u šest knjiga. Od 1997. do  2007. s Jodorowskym i Fredom Beltranom radi strip-serijal Les Technoperes u osam knjiga, a 2008. sudjeluje u projektu Les Armes du metabaron (Jodorowsky/Charest/Janjetov). Od 2010. do 2012. radi s Jodorowskym na seriji Ogregod ( dvije knjige u izdanju Delcourta). Kolorist je i za albume drugih crtača (Jean Giraud Moebius, dva albuma L’Incal i jedan La folle du Sacre-coeur, Victor de la Fuente, Aliot), ilustracije za Le Monde, L’Express, enciklopediju Larousse, plakate za glazbene (Rock en Seine) i strip festivale. 
Na poziv Frankfurtskog sajma knjiga 2006. godine sudjelovao je u projektu Comanga, u kojem je japanska strip-autorica Nao Yazawa predstavljala istočnjački, a Zoran Janjetov zapadni pristup stripu.
Od 2002. do 2008. dizajner je grafičkih materijala za belgijsku glazbenu kuću Crammed Discs. U sklopu te suradnje nastalo je tridesetak omota za DVD, CD i vinil izdanja, kao i plakati, novinske reklame i prodajni materijali za razne izvođače: Suba, Bebel Gilberto, Hugo, Konono No1, Tuxedomoon, Zuco 103, Bossacucanova, Trio Mocoto, Celso Fonseca, Tartit, DJ Dolores, Apollo Nove i brojne druge. 
Od  2014. do 2019. radi za Delcourt seriju Centaurus, scenarij potpisuju  Leo i Rodolphe, a kolorist je Zoran Janjetov Mlađi. U drugoj polovini 2019. pokreće seriju Europa (scenarij Leo i Rodolphe, kolorist Zoran Janjetov Mlađi), kao i s novu seriju s Alejandrom Jodorowskym. Njegovi su stripovi objavljivani u brojnim državama u cijelom svijetu. Dobitnik je značajnih priznanja, a izlagao je na mnoštvu samostalnih i kolektivnih izložbi diljem svijeta.
Živi u Novom Sadu